Fumigasyon

Fumigasyon; ürünlerde bulunan zararlı etmenlerin yok edilmesi için uygulanan kimyasal savaş metodu olarak bilinmektedir. Böcekler başta olmak üzere diğer zararlı canlıların öldürülmesi amacıyla onların bir ortamda kapalı tutulması ve bu sırada onlara gaz halinde kimyasal madde verilmesiyle yapılmaktadır. Ayrıca, bu maddenin belirli bir süre boyunca ortamda tutulması gerekmektedir.

Fumigasyon sayesinde bitkisel ve hayvansal kaynaklı ürünler başta olmak üzere canlı ya da cansız ürünlerin üzerinde bulunan zararlı etmenlerden arındırılması sağlanmaktadır. Böceklerin ve diğer canlıların bu etmenler üzerindeki olumsuz etkisi en aza indirilmektedir. Bilhassa ihracat yapan firmaların uzun süre boyunca mal taşımasından dolayı bir süre sonra ürünlerin üzerinde böceklenmelerin meydana gelmesi söz konusu olmaktadır. Böceklenmeden dolayı sayısız ürünün bozulması ve kullanılamaz hale gelmesine rastlanmaktadır. Fumigasyon; tam olarak bu tür durumların yaşanmasını önlemektedir.

Fumigasyon Sırasında Hangi Etmenlere Dikkat Etmek Gerekir?

Fumigasyon; ürüne direkt olarak uygulanmaktadır. Bu sayede, ürünün neredeyse her noktasına etki etmesi söz konusudur. Böcekler ve diğer zararlı etmenlerin neredeyse tüm biyolojik dönemlerinde etkili olması mümkündür. Ancak, fumigasyon işleminin tehlikeli olduğunu söylemek gerekir. Ayrıca, ölümcül etkiler bırakmasına da rastlanmaktadır. Bu noktada, kalıntı sınırına çok dikkat edilmelidir.

Fumigasyon işleminin bu konuda eğitim almış en az iki adet fumigasyon operatör tarafından uygulanması gerekir. Ayrıca, hem zararlı etmenlerin hem de fumigantların özelliklerinin iyi bilinmesi şarttır.