İlaçlama Çeşitleri

Fare, kara böcek, güve, karınca ve daha birçok zararlı haşerenin ilaçlanması büyük önem taşımaktadır. Bu tür zararlı canlıların bulundukları ortamın sağlık açısından zararlı hale gelmesine neden oldukları bilinmektedir. Güve ve karınca gibi unsurların zararlı etkileri sınırlı olabilir. Ancak, başta akrep ve fare olmak üzere ciddi sağlık sorunlarına hatta ölümlere yol açabilecek zararlı hayvanların vakit kaybetmeden ilaçlanması gerekmektedir.

İlaçlamanın oldukça ciddi bir iş olduğunu ifade etmek gerekir. Haşerenin türüne, yoğunluğuna veya sayısına, bulunulan ortamın özelliklerine göre hangi ilaçlama yönteminin en uygun olduğuna karar verilmelidir. Ayrıca, her ilaçlama yönteminin her ortama uygun olmadığını söylemek gerekir. Bilhassa insanların olduğu bir ortamda kimyasal ilaçlama yönteminin kullanılmasının ciddi sonuçları olabilir.

İlaçlama Çeşitleri Nelerdir?

Kokulu ilaçlama; en çok tercih edilen ilaçlama yöntemlerinin başında gelmektedir. ULV yöntemi denilen bir yöntem ile söz konusu bölgeye uygulanmaktadır. Diğer ilaçlara kıyasla etkisinin daha yüksek olduğunu ifade etmek gerekir. Haşerelerin yoğun olduğu alanlarda kokulu ilaçlama uygulanmasının doğru olacağı bilinmektedir. Ancak, insan sağlığına zararlı etkileri olabilir. Bu yüzden, ilaçlama işlemlerinde maske kullanılması gerekir.

Kokusuz ilaçlama yöntemleri ise okul, hastane ve restoran gibi terk edilmesi mümkün olmayan ortamlardaki haşereleri yok etmek için uygulanmaktadır. İnsan sağlığına zararı yoktur. Jel ilaçlama yöntemi; hamam böceği ve benzeri haşereler için kullanılmaktadır. Kendine has kokusundan dolayı hamam böceklerini üzerine çekmektedir.

 

İlaçlama Çeşitleri